W dniu 26 marca 2018 r. w Instytucie Chemii UwB odbyły się warsztaty dla uczniów klasy trzeciej ze Szkoły Podstawowej w Kleosinie. Dzieci poznały naturalny wskaźnik chemiczny, jakim jest wywar z czerwonej kapusty oraz miały okazję podziwiać reakcje zachodzące między kwaskiem cytrynowym, a sodą oczyszczoną w doświadczeniu nazwanym „jojo”. Potem zostały zasadzone chemiczne ogródki z kolorowymi solami nieorganicznymi w roztworze szkła wodnego i wyhodowane zostały wodorosty w roztworze siarczanu(VI) miedzi(II). Na zakończenie niespodzianką było sieciowanie PVA boraksem czyli chemiczny „glut”, który cieszył się największym powodzeniem i został okrzyknięty najlepszym z wykonanych eksperymentów. Zajęcia przygotowała i prowadziła pani dr Agnieszka Hryniewicka.
Wyślij je na stronę internetową Wydziału Biologiczno-Chemicznego.