Zakończyły się kolejne spotkania w ramach Młodzieżowego Uniwersytetu Przyrodniczego na Wydziale Biologiczno-Chemicznym Uniwersytetu w Białymstoku. W Instytucie Chemii uczniowie odbyli zajęcia pod tytułem „Na tropie najzdrowszego miodu” oraz „Świat barw i kolorów”. Uczestnicy warsztatów wykrywali obecność enzymów amylolitycznych w różnych rodzajach miodów oraz dowiedzieli się na czym polega zjawisko osmozy, co to jest napięcie powierzchniowe i dlaczego detergenty usuwają brud. Natomiast, w Instytucie Biologii młodzi naukowcy dowiedzieli się jak skutecznie zapobiegać „starzeniu się” owoców, gdzie szukać witaminy C, dlaczego nie należy łączyć ogórków i pomidorów w jednej sałatce oraz co się dzieje z katalazą w podwyższonej temperaturze. To były fascynujące zajęcia dotyczące „tajemnic”, które kryją się w otaczającym nas codziennie świecie.
Wyślij je na stronę internetową Wydziału Biologiczno-Chemicznego.